

Die Masse wird mit Butter, eventuell auch Sahne und Eigelb vermischt und mit Salz und meist auch Kümmel gewürzt. Zur Herstellung wird Quark mehrere Stunden abgetropft, mit Natron vermischt und nach einer Ruhezeit von je nach Rezept einer Stunde bis zu mehreren Tagen unter Rühren erwärmt, bis er sich verflüssigt. Kochkäse ist ein Sauermilchkäse, der durch die Zugabe von Natron und Erwärmen eine dauerhaft zähflüssige, streichfähige Konsistenz hat. Usually, the cooled cooked cheese is then eaten with or without "music" on or to a slice of bread. For this purpose, the mature resiner is melted together with butter in the water bath and then stirred with cream and curd. For particularly aromatic cheeses, hand cheese, resin cheese or the like can be used instead of several days of ripened curd cheese.

Melting salts are frequently used in industrial production, which ensure a permanent coating of the cheese. The mixture is mixed with butter, possibly also with cream and egg yolk and seasoned with salt and usually also caraway. For the production, quark is drained for several hours, mixed with natron and, after a resting period, heated to about one hour to several days with stirring, depending on the recipe until it liquefies. Kochkäse Cooking cheese is a sour milk cheese, which has a permanently viscid, spreadable consistency due to the addition of natron and heating.
